نحوه دست یابی به دانش فنی
تصفيه گاز در حقيقت جدا كردن موادي نظير هيدروژن سولفوره و گاز كربنيك از گـاز طبيعـي و يـا گاز مايع ميباشد. بيش از 70% تأسيسات فرآورش گازها داراي تأسيسات شيرين سازي گاز ميباشـند. همانطور كه اشاره شـد، معمـولاً گازهـاي طبيعـي تـرش هـم داراي هيـدروژن سولفوره و هم محتوي گاز كربنيك ميباشند. كربونيل سـولفايد، كـربن دي سـولفايد، مركاپتـانهـا و ساير مشتقات گوگرد نيز ممكن است در گاز طبيعي موجود باشند. تـصفيه گـاز از هيـدروژن سـولفوره و ساير تركيبات گوگردي بايد مشخصات استاندارد گازهاي شيرين براي فروش در بـازار را بـرآورده نماید. جدا نمودن گاز كربنيك از گازهاي طبيعي معمولاً به خاطر افزايش ارزش حرارتي و پـايين آوردن حجـم گاز در سيستم انتقال و برآورده نمودن پاره اي از نيازهاي ويژه براي كارخانجات پتروشـيمي انجـام مـي پذيرد. شایان توجه است که، سولفيد هيدروژن و دي اكـسيد كـربن از اصـلي تـرين گازهـاي اسيدي بوده كه بايد از گاز طبيعي جدا شوند. علت اين جداسازي عبارت است از:
- نيازهاي ايمني به علت سميت بالاي H2S
- نيازهاي انتقال به علت جلوگيري از خوردگي و تشكيل كريستال
- مشخصات مربوط به شبكه توزيع و مصرف گازهاي تجاري
به طور كلي جداسازي گازهاي اسيدي يكي از عمليات مهم صنعتي است كه بر اساس جذب سطحي و انتخابگري حلال مناسب نسبت به گازهاي اسيدي بر اساس تمايل فيزيكي يا شيميايي اسـت. رسـيدن به خلوص بالا و دقيق، از ديگر مزاياي جذب سطحي است.
بطور کلي فرآيندهاي متداول براي شيرين سازي گاز طبيعي به چند دسته تقسيم مي شوند که عبارتند از:
- فرآيندهاي شيرين سازي در بستر جامد شامل:
- فرآيند آهن اسفنجي،
- فرآیند اکسید روی،
- فرآیند غشایی
- فرآيندهاي شيرين سازي گاز با استفاده از حلالهاي شيميايي شامل:
- فرآيندهاي آميني (…, MEA, DEA, DGA, DIPA)
- فرآيندهاي کربناتي (کربنات پتاسيم داغ، کربنات انحصاري)
- فرآيند ناپيوسته با کمک حلالهاي شيميايي ويژه (…, chemsweet, slurrisweet)
- فرآيندهاي شيرين سازي از طريق جذب فيزيکي گازهاي اسيدي شامل:
- فرآيند فلور Fluor
- فرآيند سولفينول Sulfinol
- فرآيند سلکسول Selexol
- فرآيند رکتيسول Rectisol
- فرآيندهاي شيرين سازي به روش تبديل مستقيم شامل:
- فرآيند استرتفورد Stretford
- فرآيند IFP
- فرآيندهاي سورفروکس Lo-Cat/ Surferox
- فرآيند جداسازي CO2 به روش تقطير شامل:
- فرآيند تقطير Ryan- Holmes
- فرآيندهاي تصفيه گازهاي اسيدي و توليد گوگرد شامل:
- فرآيند سولفرين Sulfreen
- فرآيند جذب در بستر سرد (CBA)
- فرآيندهاي SCOT و CLAUS
از بین موارد فوق، در کشور ما به منظور شیرینسازی گاز ترش فقط از راه شیرینسازی به واسطه حلالهای شیمیایی استفاده میشود.
سولفید هیدروژن H2S بسیار سمی و اسیدی است که میتواند باعث ایجاد خوردگی شود. دی اکسید کربن همانند سولفید هیدروژن در حضور آب، محلولهای اسیدی تشکیل میدهد و با عنوان گاز اسیدی خوانده میشود، بنابراین حذف این گاز یکی از مسایل مهم در پالایشگاههای گازی میباشد. یکی از بزرگترین کارها در صنعت تصفیه گاز، شیرین کردن گاز ترش استخراج شده از میادین گازی است که برای این کار، گاز H2S و مقداری CO2 و تیوسولفاتها را که مخلوط با گاز ترش است از آن جدا میسازند. در پالایشگاههای تصفیه گاز این کار توسط حلالهای آمین دار صورت میگیرد که مشکلاتی از قبیل پایین بودن راندمان، طولانی بودن فرآیند، گرانی، احیای کامل آن توسط حرارت و برگشتپذیری آمین به واحد تصفیه را داراست. از طرفی گاز ترش دارای رطوبت است که آب و هیدروکربنهای اضافی آن را توسط سیلیکاژل در برجها نم زدایی میکنند.
از دیگر مشکلات فرآیند تصفیه گاز، تبدیل H2O جذب شده به گوگرد جامد است که این ماده از جهت ارزش، قیمت و استفاده در صنعت دارای اهمیت فراوانی است.
با توجه به ذخایر عظیم گازی کشور، از فناوری بالا میتوان به عنوان جایگزین فرآیندهای موجود از قبیل فرآیند کلاوس بهره برد که کاهش هزینههای سرمایهگذاری و عملیاتی را به همراه خواهد داشت.
در این طرح از نانو فیلتر با جنس کامپوزیتی znfe2o4 بر بستر سیلیکاژل جهت حذف ترکیبات گوگردی و همچنین نمزدایی و جدا سازی گوگرد جامد از گاز ترش استفاده شده است. این نانو مواد کامپوزیتی به روش سلژل سنتز شده و با شکل ظاهری گرانولی، به روش غوطه وری در ژل روی سیلیکاژلها لایه نشانی شدهاند. برای اندازهگیری جذب H2S و دیگر ترکیبات گوگردی از گاز ترش، از روش پتاسیم متری و یدومتری استفاده شده است. همچنین این فیلتر قابلیت احیاء با انرژی بسیار کم (دمای 50 الی70 درجه سانتیگراد) را داراست. این در صورتی است که روشهای مورد استفاده در دنیای امروز یا قابل احیا نیستند و مثل آمینها انرژی بسیار زیادی صرف احیای آنها و بازگشت آنها به سیکل میگردد.
فرمول واکنشهای شیمیایی جهت احیا سازی این نانو فیلتر به شرح ذیل است:
واکنش تیوسولفات ها و هیدروژن سولفوره با سطح فیلتر
Fe2o3+H2S=Fes+S+H2O |
Zno + H2S =ZnS + H2O |
واکنش سطح فیلتر پس از احیا شدن توسط گرما
Fe2So2 + q = Fe2o3 + So2 |
ZnS + q = Zno + So2 |
از آنجا که از سیلیکاژل به عنوان رطوبتگیر استفاده میشود و یکی از مشکلات و معضلات تصفیهی گاز نیز رطوبتگیری میباشد. بستر این نوع فیلتر از سیلیکا ژل تهیه شده و همچنین نانو اکسیدهای فلزیZno+ Fe2o3 نیز جاذب آب میباشند، گاز نیز در حین تصفیه و عبور از این فیلتر خود به خود خشک و رطوبتگیری میشود.
پس از احیا فیلتر گازهای So2 و So3 آزاد میشود که به نوعی آلایندهی محیط زیست به شمار میروند. در روشهای تصفیهی گاز امروزی این آلایندهها تحت محیط خلا سوزانده میشود و گوگرد جامد از آن استخراج میگردد و ته نشین میشود، زیرا که از ورود این آلایندهها به جو کره زمین جلوگیری شود. اما در این نانو فیلتر از این آلایندهها در راستای مفید و بهرهوری مناسب نیز بهره برداری میشود. در این فیلتر طبق فرمولهای شیمیایی (جدول شماره 2 ) آلایندههای So2 و So3 به چند مادهی با ارزش مـثل اسید سولفوریک و گوگرد و اسید سولفورو تبدیل میشود که این اسیدها در صنایع حفاری دارای اهمیت و ارزش بسیار بالایی میباشند.
از طرفی دیگر زمانیکه گازهای آلایندهی محیط توسط فیلتر جذب و به مواد با ارزش و مورد استفاده بشر تبدیل میگردد و هیچگونه مواد دور ریختنی ندارد به نوعی میتوان گفت فیلتر نیز دوستدار محیط زیست به شمار میرود.
به دلیل بالا بودن نسبت سطح به حجم نانو ذرات (تقریبا یک میلیارد برابر) سطح تماس گاز با فیلتر نیز بالا میرود، از طرفی دیگر به دلیل کامپوزیت بودن نوع جنس فیلتر از سه مادهی اکسید آهن و اکسید روی و سیلیکاژل که همگی جاذب H2S هستند ، این دو عامل سبب میشود قدرت تصفیهی آن و جذب عاملهای آلاینده را تا حد میزان بسیار بالا افزایش دهد.
با مکانیزه ساختن پالایشگاه و به کارگیری این فیلتر در پالایشگاهها میتوان از نیروی کار کمتر همچنین صرف انرژی کمتر و مطابق با آن تولید چند مادهی شیمیایی اساسی مورد نیاز کشور بهره برد.
نتایج بررسی تصاویر میکروسکوپ الکترونی STM و بررسی طیف و آنالیز EDX
این روش در واقع یک سیستم اضافه شده به SEM است و براي تخمین ترکیب شیمیایی سطح یک نمونه جامد استفاده میشود. در این روش با استفاده از آنالیز پرتو ایکس بازگشتی از نمونه، به بررسی ترکیب شیمیایی و آنالیز عنصري سطح نمونه پرداخته میشود. با این روش امکان آنالیز نقطهاي و سطحی نمونه وجود دارد.
همچنین امکان بدست آوردن اطلاعاتی از ترکیب شیمیایی سطوح پولیش شده، سطوح شکست، پودرها و سطح لایههاي نازك وجود دارد؛ به این روش آنالیز EDX یا توزیع انرژي اشعه ایکس نیز میگویند. به طور کلی این روش آنالیزي قابلیت تعیین عناصر شیمیایی موجود در مواد با عدد اتمی بزرگتر از5 را دارد. آنالیز EDX نقش فاصلهانداز داشته (ترایتونX-100 ) کاملاً خارج شده و محصول کاملاً خالص است و فقط شامل ترکیبات روي، آهن و اکسیژن میباشد.
بررسی طیف XRDنانو کامپوزیت :
با استفاده از دستگاه پراش اشعه ایکس از نمونهاي که انتظار میرود Fe2O3- ZnO باشد، طیف XRD گرفته شد و طبق شکل زیر، در طیف قلههایی در محدوده 10 تا80 درجه (برحسب2Ө) داده است که همگی اینها با توجه به ساختار مرجع ثبت شده در نرم افزارمربوط به دستگاه ارائه دهنده طیفهاي XRD و نیز با کارت استانداد JCPDS No. 82- 1049 مطابقت دارند و ساختار نانوذرات اکسید آهن مغناطیسی با فاز گاما بر روي الیاف اکسید روي را تأیید میکند. ( بر اساس تصویر شماره 4 ) شدت پیک ماکزیمم مربوط به صفحه (311)در زاویه 2θ=35/82 نمایان شده است و دو پیک دیگر مربوط به صفحات 220 و 440 در زوایاي 33.340 و 63.150 دیده میشوند و با آنچه که در مقالات ذکر شده است، مطابقت دارد.